Reunió de la Taula Institucional de Seguiment del projecte d'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès

dilluns, 5 juny, 2017 - 22:15

El dimarts 30 de maig, a la seu de l'Institut d'Estudis Penedesencs de Vilafranca del Penedès, es va fer la segona reunió de la Taula Institucional de Seguiment del projecte  d'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès, en la que hi són representades les institucions i entitats que impulsen el projecte, l'Institut d'Estudis Penedesencs, la Generalitat de Catalunya i l'Institut Ramon Muntaner i les que li donen suport, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona, i els Consells Comarcals de la Vegueria Penedès. La Taula va estar presidida per la cap de Servei de la Direcció General Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals,  Veronica Guarch, en representació del director general, Lluís Puig, que no hi va poder assistir. Van ser presents a la reunió el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Josep Puigcorbé, el conseller de Cultura del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, Raimon Gusi, la gerent del Consell Comarcal, Mila Arcarons, la directora de l'Institut Ramon Muntaner, M. Carme Jiménez i el president de l'Institut d'Estudis Penedesencs, Albert Tubau. Van excusar l'assistència a la reunió, el vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, el conseller de Cultura del Consell Comarcal de l'Anoia, Jordi Barón, la consellera del Consell Comarcal del Baix Penedès, Isabel Obradó i la representant de la Diputació de Tarragona, Marifé Merchán.

Aquesta Taula Institucional té com a funció fer el seguiment de la realització de l’Inventari, aportar opinió, generar suports i vetllar perquè l’Inventari també sigui una eina de futur amb propostes que generin aplicabilitats en benefici del Penedès i el seu desenvolupament.

La coordinadora del projecte d'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès,  Àngels Travé i el coordinador del treball de camp de l'Inventari, Josep Solé, van explicar les tasques i activitats desenvolupades fins aquest moment.  Els treballs de documentació bibliogràfica, s'han catalogat i publicat 227 recursos documentals i s'estan catalogant 91 més. El treball de camp per l'elaboració de les fitxes de l'Inventari, s'han redactat 24 fitxes d'elements i s'està fent el treball de camp de 24 més. L'elaboració de la base de dades de persones informants, s'han visitat 26 dels 72 municipis del Penedès que formen part de l'Inventari i s'han obtingut dades de 157 persones informants que serviran per a realitzar el treball de camp les persones antropòlogues.

A la reunió, es va fer incidència en la difusió del patrimoni cultural immaterial, que es fa en xarxa amb entitats culturals del Penedès, i que s'emmarca en els programes de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya:  Cultura Viva, Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, Etnologia en Xarxa i Jornades i Tallers de Memòria Oral.

També es van presentar, per part de la coordinadora del projecte i del coordinador del treball de camp, les propostes a portar a terme aquest any 2017, que es centraran en el treball de camp i en la validació i publicació de les fitxes d'elements de l'Inventari al web  Immaterial Penedès. Al mateix temps, es va remarcar que es continuarà treballant l'aplicabilitat de l'Inventari en les seves diferents vessants, la social, la cultural, l'educativa i la de desenvolupament econòmic.

Al llarg de la reunió, les persones que formen part de la Taula de Seguiment de l'Inventari  van aportar les seves opinions i propostes al projecte d'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès.