Cerca Recursos Documentals

(lloc de publicació, editorial, any)
(en tots els camps)

El Pla del Penedès. Un municipi al cor de la comarca del Penedès històric

Llorac Santis, S.

Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2015
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic
Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques, Cerca creences, festes, rituals i ceremònies, Tradició oral i particularitats lingüístiques, Salut, alimentació i gastronomía, Formes de sociabilitat col·lectiva i d'oganització social / Descriptors temàtics: Formes d'organització social, Bestiari festiu, Colles o grups de Diables, Festes Majors, Gegants, Balls i danses, Cançons, Cant religiós, Cultiu de la vinya, Llegenda, agricultura, Receptaris, conreu, Goigs, Romeria
Descriptors geogràfics: Pla del Penedès, el

La cuina d'en Joan Amades. Receptari.

Ajuntament de Sant Quintí de Mediona

Sant Quintí de Mediona: Ajuntament de Sant Quintí de Mediona, 2015
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic

Receptari basat en el treball d'investigació centrat en la figura de Joan Amades i el que ell va recollir en referència a la cuina, gastronomia i costums relacionats al seu reconegut Costumari Català.

Descriptors IP: Salut, alimentació i gastronomía / Descriptors temàtics: Gastronomia, Receptaris, Rebosteria històrica tradicional
Descriptors geogràfics: Sant Quintí de Mediona

Una Mirada sobre el Baix Penedès

Goig Soler, María Isabel; Lahoz Goig, Israel

Creixell : [s.n], 2006
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic

Muntanyes, cultius i mar al Baix Penedès. Inclou receptari i fa referència a la cultura del vi, de l'oli i la gastronomia pròpia del Baix Penedès.

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques, Salut, alimentació i gastronomía / Descriptors temàtics: PRODUCCIÓ I SUBSISTÈNCIA, Elaboració del vi, Cultiu de la vinya, CUINA I GASTRONOMIA, Receptaris
Descriptors geogràfics: Baix Penedès

El libro de la respostería tradicional. Origen, historia, recetas y preparación de los mejores dulces y postres regionales de España

Ávila, J.

Barcelona: Bonvivant, 2003
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic
Descriptors IP: Salut, alimentació i gastronomía / Descriptors temàtics: Dolç, Gastronomia, Pasta seca, Receptaris, Rebosteria històrica tradicional
Descriptors geogràfics: CATALUNYA

Corpus del Patrimoni Cultural Culinari Català

Institut Català de la Cuina

Barcelona: La Magrana, 2011
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic

El Corpus del patrimoni culinari català és l’inventari de receptes de cuina catalana més complert que existeix. Compta amb 1.136 entrades ordenades alfabèticament i per tipus de plat, i està adreçat tant a professionals del sector com a aficionats. La realització d‘aquesta obra, fruit de més de vuit anys d‘investigació, ha comptat amb la participació d‘experts de prestigi internacional, cuiners de més de 400 restaurants i particulars de tot Catalunya.

Descriptors IP: Salut, alimentació i gastronomía / Descriptors temàtics: Dolç, Gastronomia, Pasta seca, Receptaris, Rebosteria històrica tradicional
Descriptors geogràfics: CATALUNYA

Cuina marinera: les millors receptes de peix d'ara i de sempre

Marqués, Q.; Marqués, M.

Barcelona: Columna, 2010
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic
Descriptors IP: Salut, alimentació i gastronomía / Descriptors temàtics: Ranxo mariner, Gastronomia, Receptaris
Descriptors geogràfics: CATALUNYA

Pel car de fora. Catalunya des del mar

Barral, C.

Barcelona: Edicions 62, 1982
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic

El llibre és un viatge imaginari des de Peníscola a Cotlliure; inclou, doncs, la totalitat de la costa Catalana. Diem imaginari perquè és la suma i la síntesi de multiples viatges que l'autor va fer amb la seva pròpia barca i al llarg de la seva vida fins a la publicació de l'obra. Es tracta d'una descripció totalitzadora on hi trobem la representació de la geografia física de la costa, la geografia humana i la seva dimensió històrica, l'ecologia amb els seus perills i la nostalgia del que era i ara és; ple d'anecdotes que rementen a tradicions perdudes. Sense cap pretenció científica i dins els marges d'un text literari, intenta rescatar el llenguatge en extinció de la marina catalana, particularment el lèxic de la pesca artesanal, que empraren els últims pescadors al rem i a la vela.

Dedica tres capítols a la costa penedesenca: "Del Cupot al Murot de Calafell" (p. 85-98), "Del Barcot de Calafell als Tres Pins de Cunit" (p. 99-120) i "Del Mas Segur al Peu de l'Areny" (p. 121-144).

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques, Tradició oral i particularitats lingüístiques, Salut, alimentació i gastronomía, Formes de sociabilitat col·lectiva i d'oganització social / Descriptors temàtics: Ormeig de pesca
Descriptors geogràfics: CATALUNYA

La memòria del blau vilanoví: Francesc Baqué

Alvarado i Vidal, F-M.

Vilanova i la Geltrú: Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú, 1985
Tipologia: Article de revista o part component d'una publicació periòdica
Format: En suport físic

Somera biografia de Francesc Baqué, els pares del qual s'establiren a Vilanova el 1913 procedents de la Cala. Ell com el seu pare ha estat pescador, malgrat que després en Francesc va treballar a la Pirelli. Constructor de nanses.

Hi trobem aquesta frase: "Quan anàvem a Calafell compràvem regalèssia i al Vendrell compràvem bufats. Els pescadors de fora, quan arribaven aquí portaven una bosseta amb borregos de Cal Caba".

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: Ormeig de pesca
Descriptors geogràfics: Vilanova i la Geltrú

Sardinals

Gassó, Fra X.

Vilanova i la Geltrú: Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú, 1987
Tipologia: Article de revista o part component d'una publicació periòdica
Format: En suport físic

Després d'anomenar modalitats o arts de pesca desaparegudes entre els anys 20 i 30 del segle XX (soltes, palangre, perrussar, vaca a mans, encesa, rall), en descriu una d'elles també desapareguda per la mateixa època, el sardinal.

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: Xarxes de fibres vegetals (cànem, lli, cotó), ACTIVITATS PESQUERES, Ormeig de pesca
Descriptors geogràfics: Vilanova i la Geltrú

La pesca de les "soltes"

O., P.

Vilanova i la Geltrú: Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú, 1995
Tipologia: Article de revista o part component d'una publicació periòdica
Format: En suport físic

Malgrat el títol explica  més de les "soltes" la pesca de les nanses, mitjançant dues anècdotes de pesquera de 1941. La xarxa de soltes era llavors de cànem. En aquella època també es practicava o s'anava al parrussà, a la sípia, als voleros, al tresmall i al palangró, totes elles anomenades "oficis petits".

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: Xarxes de fibres vegetals (cànem, lli, cotó), ACTIVITATS PESQUERES, Ormeig de pesca
Descriptors geogràfics: Vilanova i la Geltrú

Pàgines