Cerca Recursos Documentals

(lloc de publicació, editorial, any)
(en tots els camps)

El Pla del Penedès. Un municipi al cor de la comarca del Penedès històric

Llorac Santis, S.

Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2015
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic
Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques, Cerca creences, festes, rituals i ceremònies, Tradició oral i particularitats lingüístiques, Salut, alimentació i gastronomía, Formes de sociabilitat col·lectiva i d'oganització social / Descriptors temàtics: Formes d'organització social, Bestiari festiu, Colles o grups de Diables, Festes Majors, Gegants, Balls i danses, Cançons, Cant religiós, Cultiu de la vinya, Llegenda, agricultura, Receptaris, conreu, Goigs, Romeria
Descriptors geogràfics: Pla del Penedès, el

La vida quotidiana a la vila de la Bisbal del Penedès

Gil i Riambau, Ll.

La Bisbal del Penedès: Ajuntament de la Bisbal del Penedès, 2007
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic

Relat de la vida al camp, la vida a la llar i la vida de relació. En aquest darrer apartat es fa referència a les festivitats religioses de la Bisbal del Penedès, a les festes populars, als aplecs, personatges populars i jocs i entreteniments.

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques, Cerca creences, festes, rituals i ceremònies, Representacions, escenificacions, jocs i esports tradicionals, Salut, alimentació i gastronomía, Formes de sociabilitat col·lectiva i d'oganització social / Descriptors temàtics: Carnaval, Festes Majors, Quaresma i Setmana Santa, JOCS, ESPORTS i COMPETICIONS, Jocs, RELIGIOSITAT POPULAR, PRODUCCIÓ I SUBSISTÈNCIA, Cultiu de la vinya, agricultura, batre, Caramelles, Gastronomia, conreu, conservació d'aliments, festa major, matança
Descriptors geogràfics: Bisbal del Penedès, la

Viticultura i associacionisme a Catalunya : els cellers cooperatius dels Penedès (1900-1936)

Saumell i Soler, A.

Tarragona : Diputació de Tarragona, 2002
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic

Primera part: L'associacionisme agrari a Catalunya i el Penedès durant el primer terç del segle XX (1900-1936). Segona part: Els pioners del moviment cooperatiu vitivinícola del Penedès: El Sindicat Agrícola del Vendrell en el seu context històric. Tercera part: El cooperativisme vitivinícola a l'Alt i el Baix Penedès (1900-1936): Llums i ombres de la via cooperativa com a projecte per a la modernització economicoempresarial i la solució de la problemàtica comercial.

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques, Formes de sociabilitat col·lectiva i d'oganització social / Descriptors temàtics: Formes d'organització social, Elaboració del vi, Cultiu de la vinya, agricultura, conreu, Cooperativisme, Organització social, Viticultura
Descriptors geogràfics: CATALUNYA, PENEDÈS, EL, Alt Penedès, Baix Penedès

Comunitat, societat i gènere en el món rabassaire a les terres de l’Anoia i l’Alt Penedès en el segle XIX

Josep Colomé

Tipologia: Article de revista o part component d'una publicació periòdica
Format: En línia

Al llarg d'aquest article s'analitza el paper que el contracte de rabassa morta va tenir en el procés d'especialització  vitícola catalana i en l'aparició de nuclis poblacionals de colonització vitícola, on la major part de la població estava vinculada al cultiu de vinya, i donant lloc al qual definim com a comunitats rabassaires. L'objectiu d'aquesta pàgina és l'anàlisi d'algunes de les característiques d'aquestes comunitats rabassaires, com el tipus d'estructura familiar, la desigualtat social i el mercat de treball, fent una especial incidència en el mercat de treball femení. Finalment, s'examinen els rols que jugaven les dones en aquestes economies vitícoles.

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: conreu
Descriptors geogràfics: PENEDÈS, EL

Costumari català El curs de l'any. Volum I: Hivern

Amades, J.

Barcelona: Salvat 1950
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic
Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: Elaboració d'oli d'oliva, Oli, Oli d'oliva, conreu
Descriptors geogràfics: CATALUNYA

Costumari català. El curs de l'any Volum V: Tardor

Amades, J.

Barcelona: Salvat 1956
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic
Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: Elaboració d'oli d'oliva, Oli, Oli d'oliva, conreu
Descriptors geogràfics: CATALUNYA

Xarxes de pesca. Evolució en el seu ús i fabricació a través del temps

Rosell, J.

Vilanova i la Geltrú: Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú, 1985
Tipologia: Article de revista o part component d'una publicació periòdica
Format: En suport físic

Es situa al segle XIX quan les xarxes es fabricaven amb fibres vegetals (lli per a la xarxes primes, cànem per a les xarxes gruixudes); les xarxes es fabricaven mitjançant telers moguts per les mans i els peus dels operaris, generalment dones; telers que es fabricaven a la mateixa fàbrica de xarxes, situada a Barcelona. Al segle XX el lli es va anar substituint pel cotó, que es va generalitzar després de la Primera Guerra Mundial. També comencen a aparèixer telers mecànics d'importació, accionats per força motriu. El 1950 desapareixen definitivament els telers manuals. Les fibres vegetals, sobretot el cotó, exigien unes dures operacions de conservació (calia tintar les xarxes amb taní o amb escorça de pi. Cap el 1960 apareixen les fibres sintètiques (niló), més resistents i que evitent aquelles tasques de conservació; aquestes, progressivament van acabar desplaçant les fibres vegetals. De la xarxa sintètica amb nusos es va passar a la xarxa sense nusos, i finalment a les de doble nus; la xarxa sense nus permet fabricar xarxes més amples i llargues; les de doble nus és força eficient en xarxes de tremall i similars.

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: Xarxes de fibres sintètiques (niló), Xarxes de fibres vegetals (cànem, lli, cotó)
Descriptors geogràfics: CATALUNYA, BARCELONA

Sardinals

Gassó, Fra X.

Vilanova i la Geltrú: Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú, 1987
Tipologia: Article de revista o part component d'una publicació periòdica
Format: En suport físic

Després d'anomenar modalitats o arts de pesca desaparegudes entre els anys 20 i 30 del segle XX (soltes, palangre, perrussar, vaca a mans, encesa, rall), en descriu una d'elles també desapareguda per la mateixa època, el sardinal.

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: Xarxes de fibres vegetals (cànem, lli, cotó), ACTIVITATS PESQUERES, Ormeig de pesca
Descriptors geogràfics: Vilanova i la Geltrú

La pesca de les "soltes"

O., P.

Vilanova i la Geltrú: Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú, 1995
Tipologia: Article de revista o part component d'una publicació periòdica
Format: En suport físic

Malgrat el títol explica  més de les "soltes" la pesca de les nanses, mitjançant dues anècdotes de pesquera de 1941. La xarxa de soltes era llavors de cànem. En aquella època també es practicava o s'anava al parrussà, a la sípia, als voleros, al tresmall i al palangró, totes elles anomenades "oficis petits".

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: Xarxes de fibres vegetals (cànem, lli, cotó), ACTIVITATS PESQUERES, Ormeig de pesca
Descriptors geogràfics: Vilanova i la Geltrú

Cal Granotes: una adoberia del segle XVIII

Enrich, Jordi coord.

Igualada: Museu Comarcal de l'Anoia. Fundació Pública Municipal, 1990
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic
Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: Pells
Descriptors geogràfics: Anoia, l'

Pàgines