Cerca Recursos Documentals

(lloc de publicació, editorial, any)
(en tots els camps)

El Pla del Penedès. Un municipi al cor de la comarca del Penedès històric

Llorac Santis, S.

Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2015
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic
Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques, Cerca creences, festes, rituals i ceremònies, Tradició oral i particularitats lingüístiques, Salut, alimentació i gastronomía, Formes de sociabilitat col·lectiva i d'oganització social / Descriptors temàtics: Formes d'organització social, Bestiari festiu, Colles o grups de Diables, Festes Majors, Gegants, Balls i danses, Cançons, Cant religiós, Cultiu de la vinya, Llegenda, agricultura, Receptaris, conreu, Goigs, Romeria
Descriptors geogràfics: Pla del Penedès, el

La vida quotidiana a la vila de la Bisbal del Penedès

Gil i Riambau, Ll.

La Bisbal del Penedès: Ajuntament de la Bisbal del Penedès, 2007
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic

Relat de la vida al camp, la vida a la llar i la vida de relació. En aquest darrer apartat es fa referència a les festivitats religioses de la Bisbal del Penedès, a les festes populars, als aplecs, personatges populars i jocs i entreteniments.

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques, Cerca creences, festes, rituals i ceremònies, Representacions, escenificacions, jocs i esports tradicionals, Salut, alimentació i gastronomía, Formes de sociabilitat col·lectiva i d'oganització social / Descriptors temàtics: Carnaval, Festes Majors, Quaresma i Setmana Santa, JOCS, ESPORTS i COMPETICIONS, Jocs, RELIGIOSITAT POPULAR, PRODUCCIÓ I SUBSISTÈNCIA, Cultiu de la vinya, agricultura, batre, Caramelles, Gastronomia, conreu, conservació d'aliments, festa major, matança
Descriptors geogràfics: Bisbal del Penedès, la

Viticultura i associacionisme a Catalunya : els cellers cooperatius dels Penedès (1900-1936)

Saumell i Soler, A.

Tarragona : Diputació de Tarragona, 2002
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic

Primera part: L'associacionisme agrari a Catalunya i el Penedès durant el primer terç del segle XX (1900-1936). Segona part: Els pioners del moviment cooperatiu vitivinícola del Penedès: El Sindicat Agrícola del Vendrell en el seu context històric. Tercera part: El cooperativisme vitivinícola a l'Alt i el Baix Penedès (1900-1936): Llums i ombres de la via cooperativa com a projecte per a la modernització economicoempresarial i la solució de la problemàtica comercial.

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques, Formes de sociabilitat col·lectiva i d'oganització social / Descriptors temàtics: Formes d'organització social, Elaboració del vi, Cultiu de la vinya, agricultura, conreu, Cooperativisme, Organització social, Viticultura
Descriptors geogràfics: CATALUNYA, PENEDÈS, EL, Alt Penedès, Baix Penedès

Comunitat, societat i gènere en el món rabassaire a les terres de l’Anoia i l’Alt Penedès en el segle XIX

Josep Colomé

Tipologia: Article de revista o part component d'una publicació periòdica
Format: En línia

Al llarg d'aquest article s'analitza el paper que el contracte de rabassa morta va tenir en el procés d'especialització  vitícola catalana i en l'aparició de nuclis poblacionals de colonització vitícola, on la major part de la població estava vinculada al cultiu de vinya, i donant lloc al qual definim com a comunitats rabassaires. L'objectiu d'aquesta pàgina és l'anàlisi d'algunes de les característiques d'aquestes comunitats rabassaires, com el tipus d'estructura familiar, la desigualtat social i el mercat de treball, fent una especial incidència en el mercat de treball femení. Finalment, s'examinen els rols que jugaven les dones en aquestes economies vitícoles.

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: conreu
Descriptors geogràfics: PENEDÈS, EL

Costumari català El curs de l'any. Volum I: Hivern

Amades, J.

Barcelona: Salvat 1950
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic
Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: Elaboració d'oli d'oliva, Oli, Oli d'oliva, conreu
Descriptors geogràfics: CATALUNYA

Costumari català. El curs de l'any Volum V: Tardor

Amades, J.

Barcelona: Salvat 1956
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic
Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: Elaboració d'oli d'oliva, Oli, Oli d'oliva, conreu
Descriptors geogràfics: CATALUNYA

La matança del porc, estudi etnològic i sanitari en terres catalanes

Tipologia: Article de revista o part component d'una publicació periòdica
Format: En línia

En Xavier Fabregas i Pol Llonch van portat a terme un projecte de recerca antropològic i sanitari per estudiar la percepció dels propis actors d’aquesta activitat a Catalunya com la descripció de les bases tècniques de la matança. L’abast de l’objectiu descrit havia de permetre analitzar i compara les diferents tipologies de matança del porc des d’una metodologia pluridisciplinar de recerca. Van basar el treball en visites concertades amb entrevistes personals en les que es va passar un qüestionari a les persones que encara celebraven la matança.

Descriptors IP: Cerca creences, festes, rituals i ceremònies / Descriptors temàtics: matança
Descriptors geogràfics: CATALUNYA

Els embotits de Catalunya

Generalitat de Catalunya, Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Barcelona: Edicions 62: Generalitat de Catalunya, Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, 2010
Tipologia: Llibre
Format: En línia
Descriptors IP: / Descriptors temàtics: Embotit, matança
Descriptors geogràfics: CATALUNYA

Producción de vino

Grainger K. i Taltersall H

Blackwell Science Ltd, 2007
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic

Es pot trobar explicacións i característiques de la maquinària que es fa servir per elaborar el vi, com les tècniques que existeixen per produir vi blanc, rosat i negre. També es poden consultar les parts més tècniques sobre reaccions químiques relacionades amb el vi.

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: PRODUCCIÓ I SUBSISTÈNCIA, Elaboració del vi
Descriptors geogràfics: PENEDÈS, EL

D.O. Penedès

DO Penedès

Tipologia: Part component d'una monografia
Format: En línia

Pàgina web on es pot consultar qualsevol aspecte relacionat amb la Denominació d'Origen Penedès, com per exemple les varietats de raïm i l'extensió d'aquestes. Els volums d'exportació de vi arreu del món, normatives de la D.O., cellers i caves existents...

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: PRODUCCIÓ I SUBSISTÈNCIA, Elaboració del vi
Descriptors geogràfics: CATALUNYA, PENEDÈS, EL, Anoia, l', Alt Penedès, Garraf, Baix Penedès

Pàgines