Comunitat, societat i gènere en el món rabassaire a les terres de l’Anoia i l’Alt Penedès en el segle XIX
Josep Colomé Tipologia: Article de revista o part component d'una publicació periòdica
Format: En línia
Al llarg d'aquest article s'analitza el paper que el contracte de rabassa morta va tenir en el procés d'especialització vitícola catalana i en l'aparició de nuclis poblacionals de colonització vitícola, on la major part de la població estava vinculada al cultiu de vinya, i donant lloc al qual definim com a comunitats rabassaires. L'objectiu d'aquesta pàgina és l'anàlisi d'algunes de les característiques d'aquestes comunitats rabassaires, com el tipus d'estructura familiar, la desigualtat social i el mercat de treball, fent una especial incidència en el mercat de treball femení. Finalment, s'examinen els rols que jugaven les dones en aquestes economies vitícoles. Descriptors geogràfics: PENEDÈS, EL |
La matança del porc, estudi etnològic i sanitari en terres catalanes
Tipologia: Article de revista o part component d'una publicació periòdica
Format: En línia
En Xavier Fabregas i Pol Llonch van portat a terme un projecte de recerca antropològic i sanitari per estudiar la percepció dels propis actors d’aquesta activitat a Catalunya com la descripció de les bases tècniques de la matança. L’abast de l’objectiu descrit havia de permetre analitzar i compara les diferents tipologies de matança del porc des d’una metodologia pluridisciplinar de recerca. Van basar el treball en visites concertades amb entrevistes personals en les que es va passar un qüestionari a les persones que encara celebraven la matança. Descriptors geogràfics: CATALUNYA |
Els embotits de Catalunya
Generalitat de Catalunya, Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural Barcelona: Edicions 62: Generalitat de Catalunya, Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, 2010
Tipologia: Llibre
Format: En línia
Descriptors geogràfics: CATALUNYA |
Va de pastors. Primera part: en Miliu del Pams
Galí Segués, M. Copons, Ajuntament de Copons, 2008
Tipologia: Article de revista o part component d'una publicació periòdica
Format: En línia
L'autora ens explica les seves experiències o rocords amb diferents pastors i des de que era una nena. Es parla de la transhumancia d'estiu i de la d'hivern; de la borda i els gossos; dels diferents coneixements que té un pastor: d'herbes, de metreologia, d'ocells, d'ovelles, de com mantenir quiet el ramat durant una forta tempesta, etc., de l'artesania que solien desenvolupar amb fusta i un ganivet (una cullera, un bastó, un collar per a les ovelles...) Descriptors geogràfics: CATALUNYA, Copons |
Va de pastors. Segona part: l'ofici de pastor. Xerrada amb en Ramon Pujol, pastor de cal Brunet
Galí Segués, M. Copons, Ajuntament de Copons, 2008
Tipologia: Article de revista o part component d'una publicació periòdica
Format: En línia
Entrevista a un pastor qui explica, a nivell, antropològic, diferents aspectes del seu ofici. Descriptors geogràfics: Capellades, Copons, Vilanova del Camí |
El bestiar com a eina per sembrar i per convertir un fenassar en una pastura permanent
Brustenga, J. Manresa. L'Era. Espai de Recursos Agroecològics, 2013
Tipologia: Article de revista o part component d'una publicació periòdica
Format: En línia
Article d'un professor de l'Escola Agrària de Manresa on proposa un sistema experimentat per ell pel qual les mateixes ovelles intervenen en l'augment de la fertilitat de sòl i fan evolucionar la vegetació cap un prat permanent amb espècies de pastura perennes. Descriptors geogràfics: CATALUNYA |
Vocabulari dels pastors
Amades, J. Barcelona. Institut d'Estudis Catalans, 1932
Tipologia: Revista
Format: En línia
Descriptors geogràfics: CATALUNYA |
Contribució a una bibliografia per a la història de la ramaderia i la veterinària als Països Catalans. IV Col·loqui d'Història Agrària
Giralt Raventós, E. (dir.) i Martínez-Carné, P. (coord.) Barcelona: UB (Centre d'Estudis Històrics Internacionals) i UAB (Servei de Publicacions), 1996
Tipologia: Llibre
Format: En línia
Un ampli repertori bibliogràfic que abasta tot el publiccat sobre els temes assenyalats en el títol de l'obra fins l'any 1996, tant en català i castellà com en d'altres idiomes (frances, anglès, etc.), tant si es tracta de llibres com de revistes o d'articles en revistes; aporten 4.666 títols. L'obra s'acompanya d'un extens índex temàtic. Inclou les actes del col·loqui. Descriptors geogràfics: CATALUNYA |
Dossier Tècnic. Formació i Assessorament al sector Agroalimentari. Núm 68
Diversos autors Barcelona: Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, 2014
Tipologia: Revista
Format: En línia
Hi trobem diversos articles centrats en el tema de l'alimentació d'oví: - "Presentació" per Joaqum Xifra Triadú, subdirector General de Ramaderia - "Valoració de les necessitats nutritives i alimentació pràctica d'ovins" per diferents autors. - "Els costos de l'alimentació del ramat oví a Catalunya" per Milán Sendra, M.J. i Caja López, G. - "Pasturatge selectiu de cultius amb petits remugants" er diversos autors - "Producció, qualitat nutritiva i càrrega ramadera de les pasturs intermèdies en zones de clima humit i subhumit a Catalunya" per Taüll Taüll, M. - "Programa oficial de control d'alimentació animal" per Folgueras Pastor, B. - "L'entrevista" a Francesc Batalla Camarasa, president de l'Associació de Productors d'Oví i Cabrum de Qualitat de Catalunya. Descriptors geogràfics: CATALUNYA |
D.O. Penedès
DO Penedès Tipologia: Part component d'una monografia
Format: En línia
Pàgina web on es pot consultar qualsevol aspecte relacionat amb la Denominació d'Origen Penedès, com per exemple les varietats de raïm i l'extensió d'aquestes. Els volums d'exportació de vi arreu del món, normatives de la D.O., cellers i caves existents... Descriptors geogràfics: CATALUNYA, PENEDÈS, EL, Anoia, l', Alt Penedès, Garraf, Baix Penedès |