Cerca Recursos Documentals

(lloc de publicació, editorial, any)
(en tots els camps)

El Pla del Penedès. Un municipi al cor de la comarca del Penedès històric

Llorac Santis, S.

Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2015
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic
Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques, Cerca creences, festes, rituals i ceremònies, Tradició oral i particularitats lingüístiques, Salut, alimentació i gastronomía, Formes de sociabilitat col·lectiva i d'oganització social / Descriptors temàtics: Formes d'organització social, Bestiari festiu, Colles o grups de Diables, Festes Majors, Gegants, Balls i danses, Cançons, Cant religiós, Cultiu de la vinya, Llegenda, agricultura, Receptaris, conreu, Goigs, Romeria
Descriptors geogràfics: Pla del Penedès, el

La vida quotidiana a la vila de la Bisbal del Penedès

Gil i Riambau, Ll.

La Bisbal del Penedès: Ajuntament de la Bisbal del Penedès, 2007
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic

Relat de la vida al camp, la vida a la llar i la vida de relació. En aquest darrer apartat es fa referència a les festivitats religioses de la Bisbal del Penedès, a les festes populars, als aplecs, personatges populars i jocs i entreteniments.

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques, Cerca creences, festes, rituals i ceremònies, Representacions, escenificacions, jocs i esports tradicionals, Salut, alimentació i gastronomía, Formes de sociabilitat col·lectiva i d'oganització social / Descriptors temàtics: Carnaval, Festes Majors, Quaresma i Setmana Santa, JOCS, ESPORTS i COMPETICIONS, Jocs, RELIGIOSITAT POPULAR, PRODUCCIÓ I SUBSISTÈNCIA, Cultiu de la vinya, agricultura, batre, Caramelles, Gastronomia, conreu, conservació d'aliments, festa major, matança
Descriptors geogràfics: Bisbal del Penedès, la

Viticultura i associacionisme a Catalunya : els cellers cooperatius dels Penedès (1900-1936)

Saumell i Soler, A.

Tarragona : Diputació de Tarragona, 2002
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic

Primera part: L'associacionisme agrari a Catalunya i el Penedès durant el primer terç del segle XX (1900-1936). Segona part: Els pioners del moviment cooperatiu vitivinícola del Penedès: El Sindicat Agrícola del Vendrell en el seu context històric. Tercera part: El cooperativisme vitivinícola a l'Alt i el Baix Penedès (1900-1936): Llums i ombres de la via cooperativa com a projecte per a la modernització economicoempresarial i la solució de la problemàtica comercial.

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques, Formes de sociabilitat col·lectiva i d'oganització social / Descriptors temàtics: Formes d'organització social, Elaboració del vi, Cultiu de la vinya, agricultura, conreu, Cooperativisme, Organització social, Viticultura
Descriptors geogràfics: CATALUNYA, PENEDÈS, EL, Alt Penedès, Baix Penedès

Comunitat, societat i gènere en el món rabassaire a les terres de l’Anoia i l’Alt Penedès en el segle XIX

Josep Colomé

Tipologia: Article de revista o part component d'una publicació periòdica
Format: En línia

Al llarg d'aquest article s'analitza el paper que el contracte de rabassa morta va tenir en el procés d'especialització  vitícola catalana i en l'aparició de nuclis poblacionals de colonització vitícola, on la major part de la població estava vinculada al cultiu de vinya, i donant lloc al qual definim com a comunitats rabassaires. L'objectiu d'aquesta pàgina és l'anàlisi d'algunes de les característiques d'aquestes comunitats rabassaires, com el tipus d'estructura familiar, la desigualtat social i el mercat de treball, fent una especial incidència en el mercat de treball femení. Finalment, s'examinen els rols que jugaven les dones en aquestes economies vitícoles.

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: conreu
Descriptors geogràfics: PENEDÈS, EL

Costumari català El curs de l'any. Volum I: Hivern

Amades, J.

Barcelona: Salvat 1950
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic
Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: Elaboració d'oli d'oliva, Oli, Oli d'oliva, conreu
Descriptors geogràfics: CATALUNYA

Costumari català. El curs de l'any Volum V: Tardor

Amades, J.

Barcelona: Salvat 1956
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic
Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: Elaboració d'oli d'oliva, Oli, Oli d'oliva, conreu
Descriptors geogràfics: CATALUNYA

La matança del porc, estudi etnològic i sanitari en terres catalanes

Tipologia: Article de revista o part component d'una publicació periòdica
Format: En línia

En Xavier Fabregas i Pol Llonch van portat a terme un projecte de recerca antropològic i sanitari per estudiar la percepció dels propis actors d’aquesta activitat a Catalunya com la descripció de les bases tècniques de la matança. L’abast de l’objectiu descrit havia de permetre analitzar i compara les diferents tipologies de matança del porc des d’una metodologia pluridisciplinar de recerca. Van basar el treball en visites concertades amb entrevistes personals en les que es va passar un qüestionari a les persones que encara celebraven la matança.

Descriptors IP: Cerca creences, festes, rituals i ceremònies / Descriptors temàtics: matança
Descriptors geogràfics: CATALUNYA

Entrevista al pastor Josep Raventós de l'Arboçar

Avinyonet avui, núm. 95

Avinyonet del Penedès: Ajuntament d'Avinyonet del Penedès, Octubre 2016
Tipologia: Article de revista o part component d'una publicació periòdica
Format: En suport físic

Entrevista a Josep Raventós, nascut el 1934, resident a l'Arboçar i, amb 57 anys d'experiència, és l'últim pastor de l'Arboçar. 

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: pastor, ramat
Descriptors geogràfics: Avinyonet del Penedès

La ramaderia a Catalunya. Estudi de l'evolució de la ramaderia i la Transhumància a Catalunya i els pastors restants al Baix Penedès

Vinyes Ràfols, M.

Tipologia: Treball inèdit
Format: En suport físic

Tot i ser un treball de la ramaderia en general, l'autor, nét de pastor, s'endinsa un xic més en la ramaderia ovina. Són interessants les entrevistes que efectua a quatre pastors d'ovelles i a un de cabres al Baix Penedès (Llorenç del Penedès, Bonastre, El Vendrell, El Montmell i Sant Jaume dels Domenys).

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: Ramaderia, pastor, ramat
Descriptors geogràfics: CATALUNYA, PENEDÈS, EL

Va de pastors. Primera part: en Miliu del Pams

Galí Segués, M.

Copons, Ajuntament de Copons, 2008
Tipologia: Article de revista o part component d'una publicació periòdica
Format: En línia

L'autora ens explica les seves experiències o rocords amb diferents pastors i des de que era una nena. Es parla de la transhumancia d'estiu i de la d'hivern; de la borda i els gossos; dels diferents coneixements que té un pastor: d'herbes, de metreologia, d'ocells, d'ovelles, de com mantenir quiet el ramat durant una forta tempesta, etc., de l'artesania que solien desenvolupar amb fusta i un ganivet (una cullera, un bastó, un collar per a les ovelles...)

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: pastor, ramat
Descriptors geogràfics: CATALUNYA, Copons

Pàgines