Cerca Recursos Documentals

(lloc de publicació, editorial, any)
(en tots els camps)

El cooperativisme vitivinícola i els processos de modernització agrària al Penedès (1960-2002)

Saumell, A.

Tipologia: Article de revista o part component d'una publicació periòdica
Format: En línia

Aquest article analitza el paper jugat pel cooperativisme vitivinícola en la modernització tecnològica i productiva i en els canvis socials que hi estan associats, en l'àmbit territorial del Penedès durant el període 1960-2002. L'estratègia triada per aproximar-se al fenomen que es pretén estudiar ha consistit en centrar l'atenció en un determinat model cooperatiu vitivinícola, el de les entitats més potents de la zona com són CEVlPE i COVlDES, i en contextualitzar degudament la trajectòria d'aquestes entitats en el marc històric de les grans transformacions socioeconòmiques que ha viscut el món vitivinícola català durant la segona meitat del segle XX i els primers anys del segle XXI.

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: Cooperativisme, Viticultura

Viticultura i associacionisme a Catalunya : els cellers cooperatius dels Penedès (1900-1936)

Saumell i Soler, A.

Tarragona : Diputació de Tarragona, 2002
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic

Primera part: L'associacionisme agrari a Catalunya i el Penedès durant el primer terç del segle XX (1900-1936). Segona part: Els pioners del moviment cooperatiu vitivinícola del Penedès: El Sindicat Agrícola del Vendrell en el seu context històric. Tercera part: El cooperativisme vitivinícola a l'Alt i el Baix Penedès (1900-1936): Llums i ombres de la via cooperativa com a projecte per a la modernització economicoempresarial i la solució de la problemàtica comercial.

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques, Formes de sociabilitat col·lectiva i d'oganització social / Descriptors temàtics: Formes d'organització social, Elaboració del vi, Cultiu de la vinya, agricultura, conreu, Cooperativisme, Organització social, Viticultura
Descriptors geogràfics: CATALUNYA, PENEDÈS, EL, Alt Penedès, Baix Penedès

100 Fites històriques de la vila de l'Arboç

Cruanyes Oliver, E.

Sant Sadurní d'Anoia: Ajuntament de l'Arboç, 2002
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic
Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques, Cerca creences, festes, rituals i ceremònies, Formes de sociabilitat col·lectiva i d'oganització social / Descriptors temàtics: Associacionisme, Formes d'organització social, Festes Majors, Bestiari, Cooperativisme, ermita, història
Descriptors geogràfics: Arboç, l'

El Pla del Penedès. Un municipi al cor de la comarca del Penedès històric

Llorac Santis, S.

Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2015
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic
Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques, Cerca creences, festes, rituals i ceremònies, Tradició oral i particularitats lingüístiques, Salut, alimentació i gastronomía, Formes de sociabilitat col·lectiva i d'oganització social / Descriptors temàtics: Formes d'organització social, Bestiari festiu, Colles o grups de Diables, Festes Majors, Gegants, Balls i danses, Cançons, Cant religiós, Cultiu de la vinya, Llegenda, agricultura, Receptaris, conreu, Goigs, Romeria
Descriptors geogràfics: Pla del Penedès, el

La vida quotidiana a la vila de la Bisbal del Penedès

Gil i Riambau, Ll.

La Bisbal del Penedès: Ajuntament de la Bisbal del Penedès, 2007
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic

Relat de la vida al camp, la vida a la llar i la vida de relació. En aquest darrer apartat es fa referència a les festivitats religioses de la Bisbal del Penedès, a les festes populars, als aplecs, personatges populars i jocs i entreteniments.

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques, Cerca creences, festes, rituals i ceremònies, Representacions, escenificacions, jocs i esports tradicionals, Salut, alimentació i gastronomía, Formes de sociabilitat col·lectiva i d'oganització social / Descriptors temàtics: Carnaval, Festes Majors, Quaresma i Setmana Santa, JOCS, ESPORTS i COMPETICIONS, Jocs, RELIGIOSITAT POPULAR, PRODUCCIÓ I SUBSISTÈNCIA, Cultiu de la vinya, agricultura, batre, Caramelles, Gastronomia, conreu, conservació d'aliments, festa major, matança
Descriptors geogràfics: Bisbal del Penedès, la

Comunitat, societat i gènere en el món rabassaire a les terres de l’Anoia i l’Alt Penedès en el segle XIX

Josep Colomé

Tipologia: Article de revista o part component d'una publicació periòdica
Format: En línia

Al llarg d'aquest article s'analitza el paper que el contracte de rabassa morta va tenir en el procés d'especialització  vitícola catalana i en l'aparició de nuclis poblacionals de colonització vitícola, on la major part de la població estava vinculada al cultiu de vinya, i donant lloc al qual definim com a comunitats rabassaires. L'objectiu d'aquesta pàgina és l'anàlisi d'algunes de les característiques d'aquestes comunitats rabassaires, com el tipus d'estructura familiar, la desigualtat social i el mercat de treball, fent una especial incidència en el mercat de treball femení. Finalment, s'examinen els rols que jugaven les dones en aquestes economies vitícoles.

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: conreu
Descriptors geogràfics: PENEDÈS, EL

Costumari català El curs de l'any. Volum I: Hivern

Amades, J.

Barcelona: Salvat 1950
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic
Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: Elaboració d'oli d'oliva, Oli, Oli d'oliva, conreu
Descriptors geogràfics: CATALUNYA

Costumari català. El curs de l'any Volum V: Tardor

Amades, J.

Barcelona: Salvat 1956
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic
Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: Elaboració d'oli d'oliva, Oli, Oli d'oliva, conreu
Descriptors geogràfics: CATALUNYA

Producción de vino

Grainger K. i Taltersall H

Blackwell Science Ltd, 2007
Tipologia: Llibre
Format: En suport físic

Es pot trobar explicacións i característiques de la maquinària que es fa servir per elaborar el vi, com les tècniques que existeixen per produir vi blanc, rosat i negre. També es poden consultar les parts més tècniques sobre reaccions químiques relacionades amb el vi.

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: PRODUCCIÓ I SUBSISTÈNCIA, Elaboració del vi
Descriptors geogràfics: PENEDÈS, EL

D.O. Penedès

DO Penedès

Tipologia: Part component d'una monografia
Format: En línia

Pàgina web on es pot consultar qualsevol aspecte relacionat amb la Denominació d'Origen Penedès, com per exemple les varietats de raïm i l'extensió d'aquestes. Els volums d'exportació de vi arreu del món, normatives de la D.O., cellers i caves existents...

Descriptors IP: Activitats productives, processos i tècniques / Descriptors temàtics: PRODUCCIÓ I SUBSISTÈNCIA, Elaboració del vi
Descriptors geogràfics: CATALUNYA, PENEDÈS, EL, Anoia, l', Alt Penedès, Garraf, Baix Penedès

Pàgines