Patrimoni Cultural Immaterial

IDENTIFICACIÓ / LOCALITZACIÓ / DATACIÓ / DESCRIPCIÓ / SALVAGUARDA / RECURSOS ASSOCIATS / INFORMACIÓ TÈCNICA / INTERPRETACIÓ

Informació técnica:

Participació del grup o comunitat en l'aportació de dades: 

La selecció de les entitats es va fer després d'observar les activitats que es duien a terme a diferents entitats recreatives a la vegueria del Penedès i de parlar amb la Federació Catalana d’Ateneus. 

Per al Foment, Albert Tubau i Garcia, membre de l’entitat des de la renovació que viu al 1994 i actualment vocal del Patronat de la Fundació, a més d’historiador i ex-president de l’Institut d’Estudis Penedesencs, n’és l’informant principal. Després s’ha parlat amb altres socis o participants de l’entitat i d’altres (com La Medusa) que empren aquests espais. A més, s’ha practicat l’observació en algunes de les activitats que s’hi organitzen.

En el cas de El Retiro, després de contactar amb l'entitat, la Junta de la mateixa decideix que la persona més adequada per donar la informació que requereix aquest estudi és Jordi Fusté, membre de la Junta Consultiva i ex-secretari de l'entitat. Ha format part de El Retiro tota la seva vida, i s'hi ha integrat de manera natural a través de la seva família. Amb Jordi Fusté, que des que s'ha jubilat està treballant en l'endreça de l'ampli arxiu de l'entitat, hem estat parlant dues tardes. També ha proveït els materials bibliogràfics i fotogràfics que ha trobat més adequats per representar la Societat Recreativa El Retiro. A més, s’ha practicat l’observació en algunes de les activitats que hi tenen lloc.

Per al Casal - Societat La Principal, després de parlar amb el personal tècnic de secretaria sobre el projecte, s’escull que l’informant principal en serà Salvador Casals, gerent del Casal i president de la Federació Catalana d’Ateneus. A més, s’ha parlat amb ciutadans i ciutadanes vilafranquines (sòcies i no sòcies de l’entitat) per preguntar-los la percepció que tenen del Casal, i se n’han observat algunes de les activitats. 

A l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera, s’ha conversat amb Anna Baldomà i Anna Carretero, les dues tècniques que treballen a l’Ateneu Igualadí. També s’han llegit totes les entrevistes als membres de l’entitat publicades al llarg de la història de la revista Ateneus, editada per la Federació d’Ateneus de Catalunya.

Investigadors: 
Redactor/a de la fitxa: 
Data de realització: 
dimecres, 14 desembre, 2016
Actualitzacions de la fitxa: 
dimecres, 14 desembre, 2016
divendres, 26 abril, 2019
Projecte/Recerca: 
Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès