Patrimoni Cultural Immaterial

IDENTIFICACIÓ / LOCALITZACIÓ / DATACIÓ / DESCRIPCIÓ / SALVAGUARDA / RECURSOS ASSOCIATS / INFORMACIÓ TÈCNICA / INTERPRETACIÓ

Datació:

Data de realització: 
dijous, 1 desembre, 2016 to divendres, 26 abril, 2019
Periodicitat: 
Contínua
Descripció de la data de realització / periodicitat: 

Totes les entitats estudiades duen a terme activitats al llarg de tot l’any. En els casos de Sitges i de Vilanova, hi ha hagut etapes en què el Carnestoltes (com s’anomena als Carnavals localment) ha estat el motor de les entitats, però en l’actualitat la programació d’activitats quotidianes es fa imprescindible per al funcionament i manteniment de tots els ens estudiats. El pes de les infraestructures i el cost de mantenir-les requereix que hi hagi un ingrés de diners continuat, així com la preocupació que les persones associades percebin que hi ha activitat cada dia. 

El Foment de Vilanova i la Geltrú té un funcionament de similar intensitat al llarg de tot l’any, si bé la tipologia d’actes pot variar en funció de l’estacionalitat i en relació amb el calendari festiu (com passa, de fet, amb la resta de casals i ateneus estudiats). Així, habitualment el Foment acull festes per Cap d’Any i per Carnaval (fins ara majoritàriament organitzades per una altra entitat, La Medusa; encara que a partir d’aquest 2018 la festa de Cap d’Any passa a ser assumida per altres persones), i a l’hivern també un mercat artesà i representacions teatrals solidàries. El cafè i la sala Joaquim Mir solen acollir xerrades i presentacions de llibres tot l’any, a més de tertúlies i sopars. De tant en tant, s’hi celebren obres de teatre, concerts o festivals de petit format (amb més incidència a la primavera, quan s’hi celebra el Medusa Fest). Els balls i, particularment, el swing, és una de les activitats actuals que pren la forma de curs i que celebra també exhibicions periòdiques. A diferència de les altres entitats estudiades, però, el Foment no organitza activitats extraescolars, per la qual cosa no té un calendari marcat pel curs escolar com passa fins a cert punt amb gran part de les activitats programades per la resta d’entitats.

La Societat Recreativa El Retiro també organitza activitats continuadament i fa de centre de trobada per als associats al llarg de tot l'any. Periòdicament, la Junta envia una agenda d'activitats impresa o per correu electrònic als seus associats. El Carnaval, quan l'entitat acull diverses colles de carrossaires que hi preparen les disfresses, i el Corpus, en què s'hi celebra el concurs de clavells, són dates d'especial activitat per a El Retiro. Es compta amb una Comissió de Carnaval que té l'activitat més intensa des de després de Nadal fins a l’acabament de les festes paganes de Carnestoltes, i una Colla de Caramelles, també amb calendari d’hivern, principalment. Així mateix, les instal·lacions de El Retiro acullen diverses activitats d'interès per al municipi, organitzades per altres entitats que la mateixa societat recreativa o fins i tot per part de l'ajuntament. En aquest sentit, l’associació continua fent la funció d’oferir espais a la concurrència pública a nivell local que tradicionalment havia cobert el moviment associatiu casinista i ateneista. 

El Casal - Societat La Principal de Vilafranca té una activitat intensa durant tot l’any, tant des de la seva escola de dansa Assumpta Trens, els cursos d’anglès i francès, o els esports, com des de la programació d’actes culturals i espectacles. L’activitat també és intensa en totes les hores del dia, de manera que s’amortitzen les infraestructures de què es disposa (el Club Sènior, per exemple, organitza sessions de cinefòrum en francès o anglès als matins, fent ús de la sala de cinema Zazie). En tenir un cos professionalitzat, a més, aquesta activitat continuada queda garantida sense que se’n ressenteixi el treball voluntari. Als estius, que és l’època de l’any on baixa la intensitat dels extraescolars, comencen casals d’estiu per a infants que supleixen aquesta activitat.

L’Ateneu Igualadí també té activitat al llarg de tot l’any, sobretot a través dels cursos i tallers que s’hi organitzen. A més, la biblioteca i la sala d’estudi són espais que també estan oberts durant la major part de l’any i que tenen una afluència important de persones. El fet que el cinema ofereixi programació setmanalment també ajuda a la participació de persones diverses a l’Ateneu durant tot l’any (des de les pel·lícules catalanes del cicle Gaudí fins a cinema d’autor i, també cinema familiar i de tipus més comercial), i a més s’hi inclouen retransmissions de ballets i òperes que acaben d’apuntar a públics específics. L’Ateneu també organitza el cicle de concerts Músiques de Butxaca que omplen de programació l’espai de manera equilibrada al llarg de l’any. L’escola, evidentment, sí que tanca durant els períodes de vacances escolars i, en aquest sentit, té un calendari diferent.