Patrimoni Cultural Immaterial

IDENTIFICACIÓ / LOCALITZACIÓ / DATACIÓ / DESCRIPCIÓ / SALVAGUARDA / RECURSOS ASSOCIATS / INFORMACIÓ TÈCNICA / INTERPRETACIÓ

Localització:

Descripció de la localització: 

Els pessebres familiars es fan a les cases particulars. El lloc on ubicar-lo no és una qüestió baldera, ja que ocupa un espai més gran o més petit segons la pròpia casa, i la tradició indica que s’ha de desmuntar per la Candelera, és a dir, el 2 de febrer. Els pessebres a les llars es converteixen en un element més del mobiliari quotidià durant unes setmanes, però també en un membre més de la família. Des de fer cagar el tió, fins a rondalles i accions concretes, com la de cantar, resar o jugar es fan a l’entorn del pessebre i amb aquest com a protagonista privilegiat. A mesura que les cases s’han anat fent més petites i han crescut en alçada, el pessebre s’ha anat desplaçant i ha encongit; però qui ho desitja, sempre  troba un espai on posar-lo.

Les esglésies també han estat sempre un lloc on trobar pessebres, malgrat moments de crisi, sobretot a partir del Concili Vaticà II, que no va acabar d’entendre que els pessebres no es podien posar en el mateix sac que d’altres costums del que en deien manifestacions de religiositat popular, amb cert to despectiu i com una cosa que calia combatre per tractar-se de devoció no basada en ensenyaments teològics. El paper que havien tingut les esglésies com a promotores del pessebrisme no va tenir continuïtat. Aquesta visió va quedar superada amb el temps i, sense tenir el protagonisme que hi havia durant l’època del nacional catolicisme, els pessebres han tornat a l’església. Els pessebres també es troben en l’espai públic, però d’una forma més heterogènia. Segons el lloc i el moment. És tot un debat a part, però actualment passa per l’entesa entre el consistori i les associacions de cada localitat.

El que si es poden veure són les exposicions públiques que fan les associacions en els seus locals. A Vilafranca del Penedès es poden visitar a la Capella dels Dolors. A Vilanova i la Geltrú al local del carrer Manuel de Cabanyes, número 17. A Sant Pere de Ribes, l’exposició es pot visitar al local social del carrer Major, número 13. El Grup pessebrista del Vendrell exposa diorames al local conegut com la Fusteria, al carrer Major, número 16. A Sitges es fa l’exposició al Palau del Rei Moro, carrer d’en Bosch, número 12.

També es pot veure una exposició de diorames a Sant Pere de Riudebitlles, al Palau dels Marquesos de Lió (carrer Major, número 42). A Torrelavit, els Amics del Pessebre de Torrelavit organitzen una exposició de diorames, a la plaça Pau Vidal, davant l’església de Sant Marçal.

Georeferenciació: