Patrimoni Cultural Immaterial

IDENTIFICACIÓ / LOCALITZACIÓ / DATACIÓ / DESCRIPCIÓ / SALVAGUARDA / RECURSOS ASSOCIATS / INFORMACIÓ TÈCNICA / INTERPRETACIÓ

Identificació:

Codi: 
IP-4-0002
Tipus d'element: 
Nom propi de l'element: 
Diorames i pessebres
Altres denominacions: 
Pessebrisme
Mostra de pessebres
Exposició de pessebres
Exposició de diorames
Grup i/o comunitat: 
El pessebrisme és una manifestació que es desenvolupa en un doble àmbit social: el públic i el privat. En l’àmbit privat els actors responsables de la seva execució són els membres de la família. En l’àmbit públic, les diferents associacions pessebristes
Idioma d'expressió / Variant dialectal: 
Breu descripció: 

Una de les manifestacions més característiques de les festes de Nadal és el pessebre. Aquest, entès com a la representació plàstica del naixement de Jesús, seria una de les tradicions més antigues i arrelades en l’àmbit d’influència catòlica. Promoguda per ordres religioses, com franciscans i caputxins, passa de les esglésies als palaus i a les cases particulars i es converteix en un dels esdeveniments més esperats per la mainada a les cases. Les fires de pessebre com la de Santa Llúcia de Barcelona, ja són l’any 1786 una de les grans cites per tots aquells que es volen assortir per tal de fer un bon pessebre a casa i que no hi falti de res.

Amb la popularitat dels pessebres s’incrementa l’aspecte lúdic i social d’aquests, que serveixen d’excusa per fer trobades al seu voltant i visitar-ne d’altres, d’amics, de coneguts o de persones que s’anuncien als diaris i conviden a la gent a visitar-los en el domicili particular. A partir del primer quart del segle XX s’inicia el fenomen de l’associacionisme pessebrístic a Catalunya. L’any 1917 ja es convocaven concursos de pessebres a Rubí, i l’any 1921 es refunda l’Associació de Pessebristes de Barcelona, que ja havia tingut una primera versió l’any 1863.

L’associacionisme a la vegueria del Penedès el trobem una mica més tard. A Vilanova i la Geltrú, s’organitza el primer concurs de pessebres l’any 1943, promogut per mossèn Llorenç Garriga. I a Vilafranca neix, l’any 1951, la primera associació que fa una exposició pública de diorames. És a dir, pessebres construïts en un espai tancat, amb un únic punt de vista i, per tant, on s’accentua la perspectiva per donar-li profunditat al paisatge. Però la tradició de pessebres públics ja existia de molt abans. Actualment són diverses les poblacions on es fan exposicions públiques de pessebres o diorames: Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, el Vendrell, Sant Pere de Ribes, Sitges, Riudebitlles i Torrelavit. Aquestes exposicions estan organitzades per les associacions de pessebristes. Però també hi ha altres entitats veïnals o culturals sense vinculació pessebrística que organitzen concursos de pessebres, com el cas d’Igualada.

El pessebrisme és una manifestació que es desenvolupa també des de fa segles en l’àmbit privat i s’ha convertit en una tradició que depassa el seu significat religiós original i s’ha convertit en un esdeveniment lúdic, festiu i de celebració ritual en l’àmbit familiar. Aquests pessebres s’allunyen dels cànons oficialistes, i acostumen a utilitzar materials molt diferents dels de les associacions. El suro i la molsa són elements predominants en aquests pessebres. El suro s’acostuma a guardar durant anys i la molsa es pot adquirir en llocs autoritzats. L’extracció de molsa a la muntanya està regulada.

Aquests pessebres casolans se’ls anomena sovint, pessebres tradicionals o populars. També de suro i molsa. I tot i que el seu període d'estandardització es produeix, bàsicament, en el segle XIX, és el que s’ha adaptat més a les característiques de cada moment. El rol del pessebre s’ha diversificat i ha adquirit nous significats que han permès que es convertís també en joc, en taller, en forma lliure d’expressió artística, en denúncia política i social. Les famílies que no contemplen el significat religiós del Nadal, han enriquit els seus pessebres amb valors culturals i socials diferents als atorgats fins fa poc.

Data identificació: 
dissabte, 1 desembre, 2018 to dilluns, 31 desembre, 2018