Patrimoni Cultural Immaterial

IDENTIFICACIÓ / LOCALITZACIÓ / DATACIÓ / DESCRIPCIÓ / SALVAGUARDA / RECURSOS ASSOCIATS / INFORMACIÓ TÈCNICA / INTERPRETACIÓ

Identificació:

Codi: 
IP-4-0005
Nom propi de l'element: 
Ball dels malcasats.
Altres denominacions: 
Ball de malcasats.
Grup i/o comunitat: 
Població en general, aficionats al teatre.
Idioma d'expressió / Variant dialectal: 
Breu descripció: 

El ball dels malcasats és una representació teatral de carrer, anomenada a la zona ball parlat, que repassa en forma de crítica satírica els fets ocorreguts durant l'any al país i a la població on es representa.

Aquest ball dels malcasats és una versió del ball de dames i vells (molt popular a la zona del tarragonès) que apareix documentat per primera vegada a la ciutat de Tarragona el 1514 i que continua en actiu avui dia. A principis del segle XIX aquest ball de dames i vells també el trobem representat al Penedès però passarà a ser substituït pel dels malcasats com una versió més actualitzada de l’anterior. La seva pervivència al territori durarà fins a principis del segle XX, i no serà fins a finals de segle i canvi de mil·lenni que es recuperarà a les 3 capital de comarca: a Vilafranca el 1999, a Vilanova i la Geltrú el 2000 i al Vendrell el 2001.

L'argument de la representació és un grup de matrimonis amb una gran diferència d’edat (la dona és jove i el marit vell) que es dirigeixen a l’autoritat competent (l’alcalde i el capellà) per tal de manifestar les seves queixes envers la seva parella, i amb la figura de l’agutzil o policia municipal com a garant de l’ordre. 

Els tres grups vigents avui dia comparteixen una caracterització que defuig del realisme i el rigor històric, on trobem potenciats els arquetips clàssics de l’avarícia, la usura, l’alcoholisme, el llibertinatge sexual, etc. 

El text de la representació, que es renova gairebé en la seva totalitat cada any, està escrit en vers, el vers popular de quartetes heptasil·làbiques on rimen, com a mínim, el segon i quart vers. Per tal de separar les diverses escenes que configuren la representació trobem uns interludis musicals amb la seva corresponent coreografia, de marcat caràcter senzill, i que és un dels trets característics dels balls parlats.

Aquestes representacions es duen a terme al carrer o en un entarimat, però sempre a l’aire lliure, durant la festa major o el carnaval, i acostumen a tenir una durada de 30 a 40 minuts aproximadament.

Data identificació: 
dimecres, 12 juny, 2019