Agregador de canals

Concert escoles 'Cobla 2.0'

Agenda de l'ENS - dj., 28/01/2021 - 09:00
Cobla/intèrprets: Sant Jordi-Ciutat de Barcelona

17è Aplec de la sardana

Agenda de l'ENS - dg., 24/01/2021 - 09:00
Cobla/intèrprets: Lluïsos de Taradell i Cobla no especificada

En cas de mal temps: Poliesportiu Mestre Vila Vell

Tres Tombs 2021

Agenda de l'ENS - fa %age
Vilanova i la Geltrú celebra aquest cap de setmana els Tres Tombs, reconvertida en una festa reduïda i austera i sense la tradicional cavalcada, degut al context de pandèmia. Dissabte dia 16 de gener es realitzarà el pregó dels Tres Tombs 2021 a càrrec del Dr. Jesús Albiol, al saló de plens al Teatre Principal. Al finalitzar el pregó es llançaran els 12 morterets d'inici a la festa.

El dia 17 de gener s'han reduït molt els actes per tal d'evitar qualsevol tipus d'aglomeració. Es farà l'ofici solemne a la parròquia de Sant Antoni amb aforament limitat i amb la prèvia adquisició de les entrades. Al migdia es farà els Tres Tombs del carro de Sant Antoni, patró de Vilanova i la Geltrú, que serà un Tres Tombs simbòlics i sense la concentració de carros, carruatges i cavalleries habitual.

També es farà de manera simbòlica la venda de tortells mitjançant dos carros que estaran situats a la Rambla Principal, un a la plaça de les Neus i l'altre a la cantonada amb el carrer Francesc Macià, on es podrà adquirir el tradicional tortell de Sant Antoni tot mantenint les mesures sanitàries adients.

Document:
Document adjunt

'75 anys d'un Somni', acte dedicat a commemorar el 75è aniversari de l'estrena de la sardana 'Somni' de Manel Saderra i Puigferrer

Agenda de l'ENS - fa %age
Cobla/intèrprets: La Principal de la Bisbal, Marta Valero, soprano i Grup Criatures

Ballada a Banyoles

Agenda de l'ENS - fa %age
Cobla/intèrprets: La Principal de la Bisbal

El senyor Enric lloga habitació, d'en Albert Capel

Agenda de l'ENS - dv., 15/01/2021 - 19:00

A càrrec del grup Vada Retro, de Barcelona.

n

Donatiu: 5,00 € - Jubilats i pensionistes: 3,00 €

n

Reserves: 93 459 12 28 / 93 207 37 03

‘Imatges que fan parlar’ posa en valor les col·leccions de fotografia del Museu de la Pesca

Etnologia.cat - dv., 15/01/2021 - 09:40

Durant els mesos de gener i febrer, el Museu de la Pesca publicarà periòdicament imatges pertanyents a les col·leccions familiars incorporades als fons fotogràfics del Museu de la Pesca, amb la voluntat de divulgar-les i animar a la descripció dels seus continguts de forma col·laborativa.

A partir del dia 15 de gener, el Museu de la Pesca obrirà una nova sessió d’Imatges que fan parlar en format digital a través del seu perfil a Facebook, amb l’etiqueta #Imatgesquefanparlar. En concret, aquesta nova tongada estarà dedicada a documentar i a posar en valor les col·leccions de fotografies rebudes de mans de fotògrafs professionals i amateurs, així com dels àlbums familiars cedits al museu, totes elles relacionades amb el mar, la pesca i el moll de Palamós.

Col·leccions fotogràfiques

Gràcies a cessions i donacions de particulars, el Museu de la Pesca gaudeix d’un dels fons fotogràfics més importants sobre temàtica marítima i pesquera de la Mediterrània. Moltes són imatges que amb el pas dels anys han adquirit un valor superior perquè són testimonis etnogràfics d’un passat mariner avui transformat o desaparegut, escenes marineres quotidianes que ens remeten a uns altres temps. Gràcies a elles i a la feina de documentar els seus continguts amb les aportacions de la gent, es converteixen en fonts primàries per a conèixer moltes facetes del territori empordanès.

Aquesta sessió d’Imatges que fan parlar també és un agraïment a totes aquelles famílies que han fet confiança al Museu de la Pesca i han cedit les seves imatges personals i familiars per ajudar en aquesta tasca de recuperació, documentació i divulgació el patrimoni marítim i pesquer català.

Memòria Viva

Aquesta darrera sessió d’Imatges que fan parlar de la temporada està inclosa dins del programa Memòria Viva 2020-2021 del Museu de la Pesca, un seguit d’accions per a la descoberta, la documentació i la divulgació del patrimoni marítim i pesquer de la Costa Brava. A causa de les restriccions imposades per la pandèmia, aquesta i altres sessions s’han hagut de realitzar de forma virtual. Les podeu recuperar als perfils socials del Museu de la Pesca, a través de FacebookInstagram i Youtube

L’Ajuntament de Llers aconsegueix una subvenció per restaurar 8 barraques de pedra seca

Etnologia.cat - dc., 13/01/2021 - 20:24

L’Ajuntament de Llers (Alt Empordà) ha aconseguit una subvenció de 15.000 € per a la restauració de 8 barraques de pedra seca declarades Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) situades al Paratge de Pla Vinyers, a la Garriga d’Empordà de Llers, en el marc de les “Subvencions per a l’execució d’obres de restauració i conservació d’immobles de notable valor cultural per al trienni 2020-2022” del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El projecte, redactat per l’arquitecte tècnic Vicenç Armangué amb l’assessorament de Maite Oliva, regidora de l’Ajuntament de Llers, neix com a primera fase d’un procés de treball i manteniment de la totalitat de BCIL de Llers, així com de divulgació patrimonial i de recuperació de vials, emmarcada en un projecte global de dinamització local, formativa i laboral que impulsi l’ofici de marger a l’Alt Empordà en general i a Llers en particular.

Taller de restauració d’una barraca a Llers, impulsat per Gas Mountain, l’Associació Prat Comú i l’Ajuntament de Llers, en el marc de la Setmana de la Pedra Seca 2020<!–

La concessió d’aquesta subvenció per part de la Generalitat representa també un pas molt important per al manteniment i posada en valor de la pedra seca a Catalunya, ja que és la primera vegada que hi ha una subvenció d’aquestes característiques per a la restauració de construccions de pedra seca declarades BCIL. Així doncs, esdevé un precedent per tal que altres municipis del territori català puguin seguir la mateixa via, alhora que contribuirà a que més municipis declarin el seu patrimoni de pedra seca com a Bé Cultural d’Interès Local per tal de poder-hi optar. Actualment existeixen a Catalunya un miler de construccions de pedra seca declarades BCIL, de les quals 886 corresponen a només 10 municipis.

La Garriga d’Empordà

La Garriga d’Empordà és un ampli territori que conté part dels termes municipals de Llers, Avinyonet de Puigventós, Vilanant, Biure i Pont de Molins. S’hi troben més de 500 barraques de pedra seca, acompanyades de centenars de quilòmetres lineals de murs i feixes que reticulen camps, olivets, erms i pendents, a les que s’afegeixen nombroses carrerades i murs de gran amplada que constituïen l’antiga xarxa de camins i que configuren un conjunt de gran interès etnològic, històric i paisatgístic. L’any 2014, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà va impulsar, gràcies a una iniciativa ciutadana, la declaració com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) d’un total de 97 barraques, 46 de les quals es troben al terme municipal de Llers.

Més informació:

Maite Oliva Alsina
605 931 056
maite.llers@gmail.com

Concedits els dos Ajuts a projectes de recerca etnològica de les Terres de l’Ebre per al 2021.

Etnologia.cat - dc., 13/01/2021 - 12:14

El Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre ha concedit els dos Ajuts a la realització de projectes de recerca etnològica a les comarques de l’Ebre per al 2021, dos investigacions que comptaran amb el suport metodològic, tècnic i econòmic del Museu de les Terres de l’Ebre, en qualitat d’Antena de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Es tracta de les recerques “Comerç i comerciants d’Amposta de principis del segle XX”, presentada per l’Ajuntament d’Amposta i que serà realitzada l’equip local format per Sabina Colomé Ortí i Ariadna Reverté Callarisa; i “Inventari dels estris i equips de les antigues drassanes Carceller de Sant Carles de la Ràpita”, presentada per l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita i que anirà a càrrec d’Antoni Cartes Reverté.

La primera recerca va molt lligat a la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta, i permetrà descobrir i ampliar les notícies històriques, fotografies i la memòria oral molt més enllà de les recollides fins avui, de manera que possibilitaran la inclusió de majors continguts patrimonials dins el programa de la nova edició de la Festa del Mercat, que estarà dedicada al comerç de proximitat ampostí, que abastia la ciutat i el seu territori d’influència en aquella època de grans canvis econòmics i socials a la ciutat.

La segona recerca posarà en valor les antigues Drassanes de Carceller, a Sant Carles de la Ràpita, que estan documentades des dels principis del segle XIX fins a mitjans de la dècada de 1990, instal·lades en diversos punts de la façana marítima, tot que els inicis de la seva activitat històrica són molt anteriors i es localitzen a Tortosa. L’inventari de les seves eines, estris i equips, que encara es conserven en el darrer emplaçament de drassana, permetrà documentar i explicar com es treballava antigament en aquesta important instal·lació.

Des del 2001, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre ha atorgat aquests ajuts econòmics que han permès la realització de 31 projectes de recerca etnològica diferents, donant suport a entitats i investigadors de les Terres de l’Ebre.

Recerca històrica al voltant de les fibres vegetals

Etnologia.cat - dt., 12/01/2021 - 17:38

El Museu de la Pauma del Mas de Barberans ha reprès la recerca de referències i informacions  sobre l’ús de fibres vegetals a les Terres de l’Ebre, com ara la pauma, l’espart, el cànem o el jonc, en documents de la Baixa Edat Mitjana i l’Època Moderna. El punt de partida és una investigació realitzada el 2010 sobre el treball de la pauma als pobles del parc natural dels Ports. Concretament, al 2020 s’ha prioritzat la transcripció de diversos documents localitzats a l’inici de la recerca, una tasca que s’ha encarregat a la historiadora  Mariona Valldepérez Ayxendri qui arran d’aquesta feina ha localitzat els volums complets  de la Confraria de Santa Magdalena del 1582 i del 1618, on es recullen les normes que regien el gremi dels esparters de Tortosa.

Tot el treball s’ha centrat en uns determinats establiments (ordenances municipals) de la ciutat de Tortosa (els lligalls 8, 9, 12, 14, 15 i 16) que abracen des del segle XV al XVII. El gruix dels documents parlen de l’accés a les primeres matèries: pauma, espart, jonc: “Que algun hom strany no gos collir palma ni espart”, “De arrancar palma y junchs” són alguns dels títols. A més, també s’han transcrit documents que fan referència al posterior tractament de les fibres vegetals, com el cànem o el lli, “De aparellar e pentinar cànem”, i a la venda dels diferents productes de fibres vegetals, com “De portar e vendre a Tortosa cordam […] en qualsevol temps de l’any”.

Per a dur a terme la recerca s’ha comptat amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre que és on es troba tota la documentació original.

Degut a les limitacions temporals del projecte, no s’han transcrit la totalitat de documents, només els que ja es tenien recollits i aquells altres necessaris per a la comprensió del conjunt. El que sí que s’ha fet és fer-ne una còpia digital per poder continuar treballant-hi de manera més àgil més endavant.

Concert 'Autors de la Sant Jordi'

Agenda de l'ENS - dl., 11/01/2021 - 09:00
Cobla/intèrprets: Sant Jordi-Ciutat de Barcelona

Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya

Etnologia.cat - dg., 10/01/2021 - 12:06

Fundació el Solà. Carrer el Solà, 23 La Fatarella
Exposició del 21 de gener fins al 14 de març de 2021

Del 21 de gener al 14 de març de 2021, a la Fundació el Solà, de la Fatarella, es farà l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” que organitza la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT).

La inauguració serà el dijous 21 de gener a les sis de la tarda.

Aquesta exposició està fent una itinerància per Catalunya. Anteriorment es va fer al Centre d’interpretació de la pedra seca de Torrebesses (Segrià), al Centre d’Estudis de Castellar del Vallès (Vallès occidental), al Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta (Montsià), a la Societat L’Amistat / Centre d’Estudis Cadaquesencs (Alt Empordà), a Manresa (Bages) i a Bonastre (Baix Penedès).

Important:

  • Els organitzadors indiquen que la inauguració de l’exposició serà el dia 21 de gener i no el dia 15.
  • Per visitar l’exposició cal enviar un correu electrònic a elsola@fundacioelsola.org o trucar al 977 41 39 02

Bruna, d'en Mateu Peramiquel i Mar Puig

Agenda de l'ENS - dg., 10/01/2021 - 12:00

n

Espectacle musical.

n

A càrrec del grup G A T U, d'Ullastrell. Dins la programació del Petit Romea temporada 2020-2021.

n

Recomanat a partir de 6 anys.

n

Venda d'entrades: teatreromea.cat

n

https://grupfocus.4tickets.es/TeatreRomea/public/janto/?Nivel=Evento&idEvento=ROM248&Idioma=ES&_ga=2.252775310.622292878.1607624344-1476719860.1588612809

ACTE SUSPÈS (Concert de Reis)

Agenda de l'ENS - dg., 10/01/2021 - 09:00
Cobla/intèrprets: Bellpuig Cobla

ACTE SUSPÈS (Ballada a Barcelona (Eixample))

Agenda de l'ENS - dg., 10/01/2021 - 09:00
Cobla/intèrprets: Maricel

Ballada a Barcelona (Eixample)

Agenda de l'ENS - dg., 10/01/2021 - 09:00
Cobla/intèrprets: Maricel

No hi ha lladre que per bé no vingui, d'en Dario Fo

Agenda de l'ENS - ds., 09/01/2021 - 17:00

A càrrec de grup Tequatre, de Figueres.

n

Preu: 12,00 € general - 10,00 € socis del Casino.

n

Venda d'entrades a la taquilla del Teatre Municipal El Jardi i a www.figueresaescena.cat  i el mateix dia de la funció a la taquilla de La cate.

n

Aforament reduït COVID-19

n

@EnsAssoc

Pastorets, Pastorrats i viceversa

Agenda de l'ENS - dv., 08/01/2021 - 20:00

A càrrec del grup del Centre Cultural i Recvreatiu, de Pineda de Mar.

n

No recomenada per menors de 14 anys.

n

Venda d'entrades: www.ccrpineda.com  i una hora abans a la taquilla del teatre.

ACTE SUSPÈS (Cesk Freixas en concert)

Agenda de l'ENS - dv., 08/01/2021 - 09:00
Cobla/intèrprets: Acte sense cobla

Cesk Freixas en concert

Agenda de l'ENS - dv., 08/01/2021 - 09:00
Cobla/intèrprets: Acte sense cobla

Pàgines